Σάββατο 25 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Δημαγωγία χωρίς όριο και για τη «νέα γρίπη»

«Διυπουργικές επιτροπές» ζητάει ο Γ. Παπανδρέου για να κρύψει τη συνενοχή του κόμματός του στη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Πατώντας πάνω στις υπαρκτές ελλείψεις στον Τομέα Υγείας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να πάρουν τη συζήτηση μακριά από την πολιτική συνενοχή τους για την όλη κατάσταση

ICON

Πατώντας πάνω στις υπαρκτές ελλείψεις στον Τομέα Υγείας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να πάρουν τη συζήτηση μακριά από την πολιτική συνενοχή τους για την όλη κατάσταση
Την πεπατημένη των διυπουργικών επιτροπών υπό τον πρωθυπουργό, που δεν αντιμετώπισαν ποτέ κανένα σοβαρό και κοινωνικό πρόβλημα όταν συγκροτήθηκαν και απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου στην άσφαιρη αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση για τη «νέα γρίπη». Σε επιστολή που έστειλε χτες στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «είναι απαραίτητο να συσταθεί άμεσα και να λειτουργεί σε διαρκή βάση Διυπουργική Επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νέας αυτής απειλής για τη δημόσια υγεία και για το συντονισμό όλων των απαραίτητων κινήσεων και αποφάσεων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται μόνο σε κινήσεις και αποφάσεις καθώς ένας ουσιαστικός συντονισμός θα αφορούσε πρωτίστως υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες δεν υπάρχουν και για αυτή τη γύμνια ευθύνονται εξίσου τόσο το κόμμα του, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου, με προκλητικό για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα τρόπο, εκφράζει και την ανησυχία του και για τις ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας: «Η ανησυχία μου αυτή, αναφέρει, επιτείνεται επίσης από το γεγονός ότι η έλλειψη πολιτικών για την ενίσχυση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια - για την οποία έχουμε επανειλημμένα ασκήσει κριτική - καθιστούν τη χώρα μας περισσότερο ευάλωτη απέναντι σε μία κρίση, όπως αυτή της "νέας γρίπης"».

Προσπαθεί να κρύψει ο Γ. Παπανδρέου ότι οι σημερινές 25.000 κενές θέσεις νοσηλευτών και 3.500 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία έρχονται σαν συνέχεια των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004. Μάλιστα την περίοδο 1996-2005 οι προσλήψεις όλων των κατηγοριών των εργαζομένων ήταν συνολικά 31.379, εκ των οποίων οι 14.540 ήταν νοσηλευτές και οι 5.464 ήταν γιατροί. Οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν το 2002 (4.327, εκ των οποίων οι 2.582 ήταν νοσηλευτές). Δηλαδή σε καμιά περίπτωση δεν καλύφτηκαν ούτε οι ετήσιες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα τα κενά να επιμηκύνονται και να μένουν κλειστές πολύτιμες μονάδες όπως της Εντατικής Θεραπείας. Λόγω των ελλείψεων προσωπικού, την τελευταία μόνο 15ετία είναι κλειστά 120-150 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα.

Νερό στο μύλο της βολικής αντιπαράθεσης

Για μικροκομματική εκμετάλλευση και κινδυνολογία κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Καραμανλής στην απαντητική επιστολή που δημοσιοποίησε χτες το απόγευμα, ενώ παρουσιάζει μια καθησυχαστική εικόνα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της γρίπης. Ο πρωθυπουργός θεωρεί «εκτός πραγματικότητας» τον ισχυρισμό του Γ. Παπανδρέου για «έλλειψη σχεδίου», καθώς και τον ισχυρισμό ότι η χώρα είναι «περισσότερο ευάλωτη».

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι όχι μόνον αβάσιμοι, αλλά και κινδυνολογικοί», επισημαίνει, ενώ χαρακτηρίζει ατυχή και προϊόν κομματικής σκοπιμότητας την αναφορά του Γ. Παπανδρέου ότι «μια πανδημία με συμπτώματα ήπιας μορφής, θα εξελιχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες... για την υγεία των πολιτών και τη λειτουργία της χώρας». «Είναι ανεπίτρεπτο», τονίζει ο Κ. Καραμανλής, «να γίνεται αβασάνιστα υιοθέτηση ακραίων σεναρίων». Αν και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τη συμβολή και τις ιδέες οποιουδήποτε, ωστόσο κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι με την επιστολή του επιχειρεί «την εκμετάλλευση ενός τέτοιου ζητήματος για κομματικές σκοπιμότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ